Werkgroep Co2 van start

De VMS heeft de werkgroep Co2 opgericht om in de toekomst duurzamer te werken in onze branche. Een certificering op de Co2-Prestatieladder is een goede eerste stap. Met dit certificaat wordt een organisatie zich bewust van de Co2-uitstoot. Door het maken van een Co2-footprint van de organisatie wordt duidelijk waar de Co2-reductiemogelijkheden liggen. Dit zal niet alleen Co2 reductie opleveren, maar tevens een kostenbesparing voor de organisatie zelf. Meer informatie over de Co2-Prestatieladder is terug te vinden op www.skao.nl/wat-is-de-ladder.

Er zijn maatregelen die gemakkelijk te implementeren zijn in de eigen organisatie en die zowel met als zonder certificering een positieve invloed kunnen hebben. Enkele tips zijn:

·        Check de bandenspanning regelmatig van het wagenpark;
·        Cursus “het nieuwe rijden” of “het nieuwe draaien”;
·        Rijd met dichte ramen;
·        Rijd niet onnodig met achteruitverwarming en airconditioning;
·        Vermijd onnodige bagage;
·        Carpool waar mogelijk;
·        Wanneer werken dichtbij elkaar liggen, kan een fiets een uitkomst bieden in plaats van een auto.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Met de werkgroep willen we een stap verder gaan dan de eigen organisatie. We willen op zoek naar mogelijkheden om Co2 te reduceren binnen de branche en daarmee kunnen tevens kosten bespaard worden voor de organisatie. Het doel van de werkgroep is:

‘Een Co2-platform creëren met daarin verschillende initiatieven waar bedrijven samenwerkingen kunnen aangaan om de Co2-uitstoot van de branche te reduceren. Deze initiatieven zullen jaarlijks beoordeeld worden.’

De functie van de werkgroep is om initiatieven te bedenken en de functionaliteit daarvan te toetsen. Ieder bedrijf dat deel wil nemen, kan zich per initiatief op gaan geven. Hoe we dit willen gaan registreren, moet nog verder uitgewerkt worden. Over drie maanden verwachten wij het eerste initiatief te kunnen plaatsen op de website. Wij zullen geregeld over de werkgroep, de initiatieven en de resultaten communiceren door middel van nieuwsbrieven en via een platform op de website.

Word hier lid van VMS